От пророчество до пица!

 

Здравей, патриций! Ти се събуждаш във вилата ти в древен Рим след бурен пир и от глад проглеждаш 2000 години в бъдещето – виждаш царицата на модерната храна, пицата! Като благородник и бивш войник ти притежаваш земя, власт и роби, на които заповядваш да ти приготвят пица.

 

За пица ти трябва брашно, а за брашно – пшеница!

Първо робите ти трябва да отгледат пшеницата, което ще отнеме около година. Те трябва да разорат полетата ти през октомври с рало, коeто е тежка пръчка, дърпана от вол. Ти си част от цивилизацията, която е разработила формата на плуга и робите ти го използват, за да бъде почвата по-добре разорана и по-плодородна.

След това те ще засадят зимната пшеница като носят в една ръка кошница със зърно, а с другата хвърлят зърното в браздите, оставени от ралото, ще покрият с мотики зърната и ще помислят как да ги поливат, за да покълне пшеница. Ти ще прецениш дали робите ти ще построят резервоар или язовир, от където да пренасяте вода чрез акведукти, тоест създаден от римляни изкуствен канал за пренос на вода от едно място на друго, преодолявайки неравностите на терена или ще се уговорите със съседен фермер да използвате неговия източник на вода.

А как се стига до зърно?

До юни робите ти ще се грижат посевите да бъдат редовно напоявани, а когато настъпи топлото лято ще започнат да събират класовете пшеница със сърпове, които също са творение на Вашата велика цивилизация.

Roman agriculture. Artwork of Roman agricultural workers harvesting cereal crops and tending livestock (sheep) on a farm in southern Europe. The civilisation of Ancient Rome lasted for over 1200 years. It reached its height in the first and second centuries AD when the Roman Empire controlled the entire Mediterranean and was one of the largest empires of the ancient world.

 

Те ще приготвят хляб, който да оставят на полето, за да могат Боговете да се насладят на твоята реколта и да те дарят с по-богата такава на следващата година.  Зърното се събира ръчно до първи век преди Христа. По това време се създава жътварска машина, наречена вал в Галия (съвременна Франция).

Когато съберат пшеницата, слугите ти ще я бият (без да я нараняват, разбира се!) или ще минат с шейна върху нея, за да се отдели плявата (външната обвивка) от ядките, след това ще изчистят зърното и ще го оставят на пода на колибите им , за да изсъхне като използват хипокауста или с други думи подподовото отопление, при което подът на сградата е повдигнат на равноотдалечени колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта пещи.  (понеже си милостив си осигурил отопление дори на робите си!). Горещината ще изсуши зърното и то ще бъде готово за ползване, складиране или търгуване.

Приготвяне на пицата!

Робите могат да започнат с подготовката за пица! Те ще смелят зърното на брашно с големи камъни, магарешка мелница или водно колело, ще пресеят брашното и ще отидат до пазара, от където ще купят зехтин, домати (слугите ти са открили магьосник, който да транспортира домати от все още неоткрития Нов свят) и прясно биволско сирене (известно като моцарела) срещу жълтици, сребърници или метални монети. Пазарът е римският форум – най-популярното място за срещи, защото е нещо като мол на открито – там се намират магазини и сергии със стоки от всички краища на Римската империя, както и храмове на различни богове. Ако си нетърпелив да опиташ пица, то тогава можеш да изпратиш слугите още сега, а не следващия юни до пазара да купят и брашно, внесено от Африка!

 

пазара във Виктус

 

Кухнята – мястото на магията!

Като всеки себеуважащ се патриций, ти имаш малка кухня с множество слуги в задната част на имението ти, за да не може никой да види робите ти. В кухнята имаш вградена глинена фурна с отвор на върха и робите ти ще запалят огън с въглища, за да приготвят твоето ястие в глинени съдове, които държат в дървени шкафове при глинените тенджери и тигани.

За приготвянето на пица твоят роб-готвач ще започне да меси гладко тесто от пресятото брашно, сол, захар и вода, донесена от акведукта. Към края на месенето ще добави малко зехтин и ще меси, докато тестото го поеме. Робът ще остави тестото да втаса и да удвои размера си, след което ще го разточи така, че да стане тънък тестян кръг, върху който ще сложи доматеното пюре, което друг роб е приготвил и тънки резени прясно биволско сирене и ще сложи пицата в глинената фурна. Когато пицата е готова, робът ти ще добави листа пресен босилек и ще поднесе апетитното блюдо, заедно с още 6 ястия в трапезарията ти на теб и твоите високопоставени гости, с които ще се излегнете на каменни пейки след като робите ви измили краката и ръцете с парфюмирана вода. Вечерята ви ще продължи около 10 часа, през което време ще се лее щедро вино и ще говорите за богатствата си, робите си и кога ще е следващата гладиаторска битка. Животът на богатия римлянин никак не е лесен!

No comments

Leave a Reply