10те Най-Влиятелни Египетски Божества

Victus

Помните ли фестивалите във Victus? Всяка цивилизация в нашата игра има храм, в който се празнуват фeстивали. Докато те траят, играчите получават определени бонуси, по-големи добиви и други предимства. Тъй като всеки фестивал е в името на истински бог от египетската митология, решихме днес да ви разкажем малко повече за 10те най-влиятелни божества за египтяните. Египетската митология започва да се оформя още през 6-то хилядолетие пр. Хр. и се базира на различните цикли в човешкия живот. Те са цикълът на слънцето, което се преражда всяка сутрин, годишният цикъл на прилива на р. Нил и цикълът на живота на земята, започващ с раждането и завършващ със смъртта.

 

Victus Ra

1. Ра – Бог на Слънцето, върховен бог в египетския пантеон.

Изобразява се като човек с глава на сокол и слънчев диск. В по-късен етап от развитието на Египет, бог Ра се отъждествява с Амон, покровител на град Тива и бог на въздуха и плодородието. От тогава Амон-Ра е считан за върховен бог.

Ра имал тежката задача да побеждава злите сили на хаоса и мрака всяка нощ и отново да се издига в небесата за да осветява света всяка сутрин. Без право да се успива, даже и през уикенда.

 

Victus Egypt

2. Геб и 3. Нут – богове на земята и небето.

Геб, бог на земята, понякога се е изобразявал покрит в растения и в цветовете тинята на р. Нил. Негова съпруга е Нут, богинята на небето, тялото й е синьо и обсипано със звезди. В някои легенди е представяна като жена на Ра, но въпреки това е била влюбена в Геб. Геб и Нут са родители на Озирис, Сет и Изида. Дръжте се, защото тук започваме и с традиционно обърканите семейни и любовни взаимоотношения между боговете.

 

Osiris Victus

4. Озирис – бог на прераждането и този, който никога не умира.

Също така е бог на ежегодно умиращата и възраждаща се природа и пазител на равновесието. Свързван е с годишния цикъл на сезоните.

По-късно се превръща и в бог на задгробния свят и съдия на мъртвите. Тогава се изобразява като първата мумия. В тази си роля Озирис съди мъртвите като претегля техните сърца спрямо перото на истината на Маат. Сърцето се смятало за дом на човешката душа и ако било по-тежко от перото, то душата не заслужавала да премине в отвъдното. Душите на грешниците били унищожавани от демонa Амит, който е бил отчасти крокодил, лъв и хипопотам. Не намерихме информация за неговите родители, но и не сме сигурни, че искаме да знаем…

 

Victus Game
*Сет в анимационния сериал Тутенщайн

5. Сет – бог на пустинята, войната, гръмотевиците и хаоса.

Изобразява се с човешко тяло и черна животинска глава. Сет е брат на Озирис и му завижда, защото наследява от баща си Геб само пустините, а брат му взел плодородните земи и правото да властва над Египет (знаем кой е любимеца на Геб вече). Според легендата Сет измамва брат си да легне в ковчег, който потапя в р. Нил и удавя Озирис (странен план, помислил е извън.. ковчега). След това Сет разкъсва брат си на 14 парчета, които разпръсва по всички краища на Египет. То пък бива завист… От тогава Сет се смята за враг на останалите богове.

 

Victus Egypt
*Кейти Пери в зле скалъпена препратка към Изида в песента Dark Horse (2014)

6. Изида- богиня на майчинството, магията и живота.

Тя е жена и сестра (не питайте..) на Озирис. Скърбяща след смъртта на мъжа си, тя се заема със задачата да намери останките му. Събира 13 от 14те части, на които е разкъсан Озирис, увива ги в платнище и ги погребва. Тъй като тя не може да намери последната част, не може да възкреси мъжа си напълно. Така Озирис се превръща в първата мумия и отива в отвъдното, става господар и съдия на мъртвите.

 

Victus Gods
*Хор vs. Сет – филм Боговете на Египет (2016)

7. Хор- бог на небето и светлината.

Той е покровител на фараоните, а те са негово превъплъщение. Изобразява се с глава на сокол и тяло на човек. Носи и короната на Египет. Хор е син на Изида и Озирис, ражда се след като баща му е убит от Сет и като пораства, започва война срещу чичо си (който му е и вуйчо..) с цел да отмъсти. Хор побеждава и убива злия Сет.

 

Victus Game Anubis
*Мумията се завръща (2001) и играта Smite

8. Анубис- Бог на отвъдното и покровител на мъртвите.

Изобразяван е като полу-човек, полу-чакал. Анубис е един от най-древните и почитани богове в египетския пантеон. Според някои легенди е по-древен от Ра, според други е негов брат. Анубис е господар на мумификацията и контролира погребалните обичаи. Той е и един от любимците на поп-културата, като има участия във филми, игри и сериали.

 

Victus Game Toth

9. Тот- бог на мъдростта, писмеността, науката и луната.

Представян е като човек с глава на ибис. Тот е сред най-значимите богове в египетската митология, защото древните египтяни са вярвали, че той е дал йероглифите на хората. Добре че е умен, все пак не е от най-хубавите..

 

Victus Game Egypt
* Герой от Titan Quest (2006)

10. Собек- бог на водата, покровител на армията.

Изобразяван като крокодил или човек с крокодилска глава. Древните египтяни са вярвали, че от потта му извира река Нил (хмм..). Боготворили го, защото носел плодородие, но се и страхували от него, защото смятали, че река Нил прелива когато Собек се разяри.

За новия сезон на Victus може да се молите на Собек и да се надявате да ви донесе военни успехи като покровител на армията (нямаме фестивал на Собек, но може да пробвате). Само не правете това, което са правили древните египтяни, а именно да принасяте в жертва крокодили в негово име.

 

Надяваме се с тези нови знания да сте готови за още по-ожесточени битки в кампанията на Victus. Спомнете си една от емблематичните сгради както за Древен Египет, така и за Victus – египетската пирамида. Очаквайте новини за Сезон 3 в най-скоро време.

Victus Game Egypt

 

П.С. Ето как художниците на Marvel сa представили египетските богове като супергерои

Victus Game Gods

No comments

Leave a Reply